Медики категорично проти того, щоб кисіль гризти. Цей продукт містить високу кількість концентрованих речовин, які потребують розчинення у воді. Іншими словами, як мінімум, можна отримати роздратування слизової оболонки.

Варто приділити особливу увагу складу киселя. Оригінальний рецепт включає всього три інгредієнти: ягідний морс, цукор та крохмаль. У ньому не повинно бути барвників та ароматизаторів, що часто зустрічається у магазинних варіантах.

Види традиційних киселів

  • Вівсяний
  • Молочний із сулоєм
  • Житній та пшеничний (борошний)
  • Ячмінний
  • Гороховий

Історія появи киселя губиться у століттях. Коли саме він з'явився у російській кухні, невідомо. Швидше за все, готувати кисіль почали приблизно в той же час, коли навчилися обробляти зернові, бо за старих часів кисіль готували не із фруктів чи ягід, а з пшениці, вівса, жита і навіть гороху.