Різкі скачки глюкози при вживанні великої кількості солодкого шкідливі власними силами — надлишок глюкози піднімає рівень інсуліну, отруює кров, негативно впливає серцево-судинну систему, викликає апатію і втому. Такі продукти швидко втамовують голод, але так само швидко його викликають.

Дорослому, залежно від енергетичної потреби (наприклад, 2000 ккал або 3000 ккал), буде розумним з'їдати в день максимально 50-75 грамів, то є, відповідно до рекомендацій, приблизно 10-15 чайних ложок доданих цукрів. Рекомендовані дітям кількості ще менші.

Лікарі-дієтологи рекомендують здоровим людям обмежувати вживання цукру: не більше 25-30 г на добу. Проте, за статистикою, середня норма його споживання у Росії – 107 грам, США – 160 грам.

Різкі та часті перепади настрою можуть стати наслідком надлишку цукру в організмі. Все це пов'язане із гормонами. Якщо ви з'їли плитку шоколаду, через короткий час відбудеться стрибок інсуліну, а настрій покращиться. Але потім неминуче піде спад і апатія.