І останнє, м'ясо чебака дуже смачне, особливо восени перед зимівлею або навесні перед нерестом, коли чебак нагуляв жиру. Вживати його в їжу можна у в'яленому, вареному, смаженому вигляді. Особливо смачний просмажений до скоринки невеликий чебак, його можна їсти повністю з кістками.

Зараження опісторхозом відбувається при вживанні в їжу риби сімейства коропових, що містить життєздатні личинки паразита. До них відноситься язь, ялець, плотва (чебак), лящ, лин, піскар, гольян, верхівка, краснопірка, карась.

Личинки опісторхів впроваджуються в підшкірно-м'язовий шар тільки риби сімейства коропових і після цього, місяця через півтора, у м'ясі риби можна виявити овальну або круглу капсулу, всередині якої знаходиться зігнута личинка з двома присосками.

Ось основні правила обробки риби: Варити рибу потрібно 15-20 хвилин із моменту закипання. Смажити рибу необхідно 15-20 хвилин, порізавши її невеликими шматочками і розпластавши в достатній кількості жиру, краще під кришкою. Рибний пиріг запікайте не менше години у духовці.