Каштан посівний (горіх каштану посівного Castanea sativa) вживається в їжу як у сирому, так і у вареному вигляді. Неочищені каштани добре смажаться, можливості їх використання різноманітні. У кулінарії каштани можна використовувати як гарнір чи інгредієнт для десертів.

Сирим цей продукт вживати не варто, краще помити, просушити, потім обсмажити або відварити, запекти в духовці. Можна, можливо приготувати як солодкий десерт, так і гарнір до будь-якої страви. У готових каштанах великий вміст білка, корисних кислот та антиоксидантів.

Каштани можна, можливо їсти сирими: тільки зібрані свіжі солодкі горіхи навіть зійдуть за ласощі Але готування краще не затягувати: вже через пару днів вони починають сохнути і втрачати смак. Традиційніше каштани засмажити, зробивши надріз на шкірці, щоб при нагріванні вони не вибухнули.

У невеликих кількостях вона допомагає у профілактиці захворювань серця та судин, гіпертонії, тромбозів та емболії. Також каштани корисні при боротьбі з ревматизмом, хворобах печінки, застоями крові та різноманітними гінекологічними хворобами. Плоди каштанів допомагають при кашлі, радикуліті та порушенні пи-щеварения.