Вживання на ніч і натщесерце Смородину не рекомендується є натще, так як вона підвищує кислотність шлунка, що може викликати подразнення слизової оболонки і викликати загострення гастроентерологічних захворювань. Є її можна, можливо тільки після їжі як десерт або перекушування.

Вживати в їжу можна як сирі ягоди, так і обробку, що пройшли. Ягоди червоної смородини їдять сирими, з них готують освіжаючі напої, прикрашають готові страви, використовують у приготуванні різних підлив, сиропів та соусів, додають у салати та десерти, варять варення та джеми, роблять желе та муси.

Завдяки наявності кумарину Червона смородина дуже корисна людям як профілактика захворювань кровоносної системи, у тому числі інфарктів та інсультів. Вживання ягід сприяє зниженню згортання крові, допомагає організму зв'язати холестерин і запобігти розвитку атеросклерозу.