Їсти плоди декоративної айви можна, але вони досить жорсткі за своєю структурою.

Так, айва містить помірну кількість вітаміну С і міді, а також невелику кількість вітамінів групи В, заліза, калію та магнію, але при дуже невеликій кількості калорій! Це чудова корисна властивість айви!

У сирому вигляді плоди айви японської малоїстівні. Однак після кулінарної обробки їх смак змінюється. З японської айви готують прохолодні напої, варення, желе, конфітури. Айву японську варять на повільному вогні для приготування начинки пирогів та пиріжків.

Айва має загальнозміцнюючі, кровоспинні, антисептичні, сечогінні та в'яжучі властивості. Вона застосовується при недокрів'ї, серцево-судинних захворюваннях, захворюваннях шлунково-кишкового тракту, дихальних шляхів, астмі. Айва сприятливо впливає на психіку – бадьорить, покращує настрій.