Мертвих раків краще викинути. Раки псуються дуже швидко. Їх кидають у окріп живими, а не чекають поки вони зіпсуються. Щоб бути точно впевненими, що вони свіжі, їх і варять живцем.

Живі раки повинні ворушити вусами, клацати клешнями, – словом, виявляти достатню активність. Якщо один із річкових мешканців млявий і практично не рухається, це може бути ознакою хвороби або її швидкої загибелі. Краще не ризикувати та викинути його відразу.

Коли ви насаджує черв'ячка на гачок, йому не боляче. Коли ви кидаєте раку в киплячу воду, він не страждає. Нервова система не розвинена, на відміну людини чи інших тварин, тому раку, комарику чи черв'ячку однаково».

Отже, якщо раки не живі можна, можливо їх варити? Ми не рекомендуємо вам це робити. Краще купити живих раків, щоб бути впевненими в їх свіжості та не ризикувати здоров'ям. До речі, деякі люди побоюються варити раків живцем, так як переживають, що ті відчувають біль, коли їх опускають у окріп.