Соя – рослина із сімейства бобових, яку у великих кількостях вирощують у Східній Азії. Соєві боби можна вживати в їжу тільки в готовому вигляді, у сирому вигляді вони отруйні. Сою застосовують для виготовлення тофу, соєвого молока та різних молочних продуктів, замінників м'яса і т.п.

Зрілі, висохлі в стручках боби їдять цілком. Вживають її, очищаючи від стручків, як закуску, а також гасять або смажать як інші овочі.

З давніх-давен її цінують за високу поживність і універсальність: сою можна їсти сухої, вареної, ферментованої, створеної, в паростках і стручках, готувати з неї міріади страв та продуктів. Причому доведеної шкоди не приносить не просто сояні соя із позначкою «ГМ».

Однак у сої містяться речовини, які можуть зменшити поглинання йоду. Це загрожує посиленням гіпотиреозу, а також появою таких симптомів, як збільшення щитовидної залози і, можливо, навіть нездатність мислити адекватно. Тому людям з тяжкими захворюваннями щитовидної залози слід уникати сої.