Майже всі люди, які мають надійне джерело йоду в раціоні (йод міститься в багатьох рослинних продуктах, особливо в морській капусті та йодованій солі), можуть сміливо вживати сою без небезпеки виникнення проблем із щитовидною залозою.
Соя Соя та продукти з неї перешкоджає засвоєнню гормонів щитовидної залози. Якщо у вас є діагностовані захворювання щитовидкивам точно варто відмовитися від соїале навіть якщо ваш рівень тиреотропних гормонів просто на нижній межі норми, краще їжте сою та продукти з неї якомога рідше.
Однак у сої містяться речовини, які можуть зменшити поглинання йоду. Це загрожує посиленням гіпотиреозу, а також появою таких симптомів, як збільшення щитовидної залози і, можливо, навіть нездатність мислити адекватно. Тому людям з тяжкими захворюваннями щитовидної залози слід уникати сої.
Соя містить сполуки ізофлавони, які є природними естрогенами. Тому є побоювання, що вона може спричинити рак молочної залози, а також рак простати у чоловіків.