Вживання свинячого топленого жиру у невеликих кількостях корисно для організму. До його складу входять цинк та селен, рідкісна арахідонова кислота та інші незамінні кислоти, вітаміни В4, Е, F, D.

Сало зміцнює імунітет, а разом із часником убереже від застуди. Вживання сала у помірних кількостях сприятливо впливає на серце та судини, захищає від атеросклерозу. Цей продукт містить незамінні жирні кислоти та інші речовини, що беруть участь у будівництві клітин організму (в т.ч.

Свинячий жир мало підходить для дієтичного харчування, однак у ньому високо вміст вітаміну А і досить мало холестерину. Свинячий жир часто використовується як зовнішні ліки в народній медицині, особливо ефективним він вважається проти легеневих захворювань.

Вітамін E зміцнює судини, налагоджує згортання крові та регенерацію тканин. Смалець здавна застосовувався як лікарський засіб: їм мазали хворі суглоби, лікували мокнучу екзему, застуду та інші захворювання.