М'ясо молочного теля корисно для здоров'я шкіри, слизових оболонок, травної та нервової систем.. Телятину особливо рекомендують маленьким дітям та тяжкохворим людям. У телятині набагато менше холестерину (на 100 г 105 мг), ніж у баранині чи яловичині.
Телятина – м'ясо молочних телят, смакові рецептори яких нічого не відчували, крім молока матері. Саме це м'ясо вважають найбільш цінним, поживним та надзвичайно смачним. Найчастіше телятину отримують із самців молочної худоби, хоча смак та структура м'яса самок абсолютно ідентична.
Телятина багата калієм, натрієм, фосфором, сіркою. У ній містяться такі важливі елементи, як магній, кальцій, хлор. Корисні властивості телятини обумовлені низьким вмістом твердих тваринних жирів. У порівнянні з яловичиною м'ясо ніжне, не містить грубі сполучнотканинні волокна.
Ймовірно, старий звичай не є телятину викликаний господарськими міркуваннями. Теля слід годувати, поки він не стане більше». Тобто вживати в їжу телятину було просто невигідно і непрактично: теля ще може стати у нагоді, принести користь у господарстві або стати хорошим товаром на ярмарку.