Насправді це не більше ніж міф, кришталь зовсім не становить реальної небезпеки. Кришталеве скло настільки інертно, що свинець, що міститься в ньому, і інші речовини не вилуговується настільки, щоб це завдало будь-якої шкодатим більше при короткочасному контакті з їжею.
Направте на келих світло від кишенькового ультрафіолетового ліхтарика (його часто використовують для автентифікації купюр). Якщо ви побачите синьо-фіолетове свічення, значить келих зроблений з кришталю. Якщо світіння тьмяно-зелене, це звичайне скло.
Кришталеве скло відрізняється від кришталю зниженим вмістом свинцю – від 4% до 15%. Крім того, в кришталевому склі частина калію замінюється натрієм, а частина свинцю – цинком, барієм, магнієм чи кальцієм. З нього, як правило, роблять посуд, келихи, фужери, вази для дому та ресторанів.