Що зберігається в молоці під час кип'ятіння: Найголовніше, чим корисне молоко, це кальцій. Кип'ячене молоко чи ні, на вміст та засвоюваність кальцію це не впливає. 2) мікроелементи та більшість вітамінів. Кип'яче залізо залишається залізом, та й більшість вітамінів від кип'ятіння не страждають.

Саме молоко, поряд з кисломолочною продукцією, містить у своєму складі багато корисних та поживних компонентів, але без повноцінної обробки (пастеризація, кип'ятіння або стерилізація), може стати джерелом небезпечних бактерій чи вірусів, що призводять до розвитку небезпечних інфекцій.

Насправді молоко кип'ятити можна, можливо і треба. У сирому молоці міститься маса хвороботворних бактерій та молочнокислих бактерій, а саме через них молоко скисає дуже швидко, якщо його не перекип'ятити.

При нагріванні або кип'ятіння молока розчинні молочні білки денатурують і потім коагулюють з молочним жиром. Плівка, що утворилася на поверхні рідини, що містить, крім денатурованого білка, вільний казеїн, жир та інші речовини, висихає в результаті випаровування води.