Постійно пити лужну воду шкідливо, оскільки високий рН може нейтралізувати дію соляної кислоти у шлунку, викликаючи проблеми із травленням, наприклад, діарею. Надлишок лужної води загрожує виникненням труднощів з перетравленням білків та поглинанням поживних речовин.

Для профілактики рекомендують повторювати прийом лужної води (понад 9 рН) два тижні, один раз на місяць. Бо на постійній основі пити таку воду теж не можна.

У профілактичних цілях мінеральну воду варто випивати за півгодини до їди. При гастритах та виразковій хворобі – після їжі. Якщо ж виробляється надмірна кількість шлункового соку, то воду рекомендують пити під час їжі.

Найкраще пити лужну воду вранці натще. Мінімум за півгодини до їди. Її не слід пити безпосередньо перед їжею чи під час їжі. Лужна вода знижує кислотність шлункового соку, необхідну правильного травлення.