Бавовняна олія можна вживати в їжу щодня. На ньому смажать м'ясо, рибу, картопля, страви набувають золотистої скоринки. Бавовняне масло використовують як основу для виробництва маргарину, продуктів на основі нежирної олії та інших рослинних олій.

Ще одна цікава знахідка – бавовняне олія замість соняшникової пиріжки, булочки та коржики. З ним тісто отримує тонкий горіховий аромат і стає дуже пишним. Відмінно грають на бавовняних жирах деякі домашні заготовки, наприклад баклажанна ікра і лечо.

Бавовняна олія застосовується у харчовій, косметичній та хімічній промисловості. На його основі (нерафінованій) виготовляють оліфу. Крім того, його використовують як освітлювальне там, де застосовується лампове масляне освітлення, а також виробляють з нього так званий рослинний стеарин.

Бавовняна олія одержують насіння бавовнику. У нерафінованому олії міститься отруйна речовина «госипол», яка надає йому червоно-бурого, майже чорного кольору і гіркого. смак.