Ефект ослаблення клейковини дозволяє успішно використовувати соду в рецептах приготування дріжджового тіста для піци.. Содово-дрожжеве тісто можна легко розкотити в досить тонкий пласт, який не стиснеться при випіканні і буде ніжним на смак.

Що буде, якщо додати соду Якщо до дріжджів додати соду (розпушувач), то тісто та випічка вийдуть дуже пишними. Крім того що тісто вийде пишним через дріжджі, сода буде працювати під час випікання. До речі, в цей час дріжджі відмирають, тому частина їх функцій на себе бере розпушувач.сода).

Якщо в готове тісто необхідно додати соду, то її слід розвести водою та розчин додати в тісто. Тонко розкочене тісто, можна, можливо перенести, якщо його присипати борошном і повернути на качалку. Дріжджове тісто не буде липнути до рук, якщо в руки втерти трохи олії.

При зіткненні з кислим середовищем сода вступає з нею в реакцію, розпадаючись на сіль, воду та вуглекислий газ. Цей самий вуглекислий газ і розпушує тісто, надаючи йому пишність та пористість. Сама по собі сода є не дуже хорошим розпушувачем і тому вимагає присутності в тесті кислоти.