Соланін – це нестійка речовина, в процесі варіння воно руйнується. Тому, якщо у картоплі трохи зазеленів бочок, то цю частину можна, можливо відрізати, а овоч зварити: не запекти або посмажити, а саме зварити, щоб у процесі термічної обробки соланін перейшов у рідкий стан і разом з окропом був злитий.Jul 23, 2010

Справа в тому, що в картоплі міститься небезпечна отрута – соланін. У звичайній картопля рівень соланіну невеликий і не шкодить здоров'ю людини. А ось у картоплі, яка позеленіла на сонечку, рівень соланіну значно підвищується. І якщо з'їсти таку картоплю, то проблем не уникнути.

Лікування отруєння соланіном симптоматичне: промивання шлунка, активоване вугілля та проносні, при необхідності – внутрішньовенна регідратація. За наявними даними, кількість соланіну у свіжому зеленому бадиллі картоплі до настання цвітіння збільшувалося з 0,085 до 0,114 %, а потім швидко зменшувалося.

Щоб повністю позбавитися від соланіну в картопляїї потрібно готувати при температурі 170°C, але в жодному разі не вище, інакше в ній утворюється інший небезпечний токсин – акриламід. Також фахівці радять не купувати картоплю великими мішками, а вдома зберігати бульби у прохолодному, сухому та темному місці.