Оброблену салаку кладуть у посуд, заливають пряним відваром і варять 10-15 хв.. при слабкому кипінні. Пряний відвар готують наступним чином: у воду кладуть сіль, спеції (запашний і гіркий перець горошком, лавровий лист), петрушку, цибулю, кріп і варять 5-10 хв.

Опустити салаку у киплячу воду. Готувати на найменшому вогні під кришкою 8-9 хвилин. Рибу вийняти. Салака готовий до роботи.

Чи потрібно чистити салаку? І як посмажити дрібну рибку на сковороді, щоб вона вийшла з хрусткою скоринкою, але залишилася соковитою, не пересушеної? Потрошити дрібну рибу зовсім не обов'язково. Як правило, салаку невеликого розміру та з ікрою – її можна, можливо залишити цілою, посмажити разом із головою.

Як це є Салаку солять, смажать, запікають у сметані, коптять, готують із неї консерви та пресерви. Додають у салати та закуски. Рибу найчастіше подають із гарніром з картоплі та інших овочів. У Швеції популярна квашена салаку сюрстремінг.