Насипайте її відразу в киплячу воду і варіть 1 годину. Для плову і каші необхідні ніжніші зерна, тому потрібно або подвоїти час їх варіння, або замочити пшеницю на ніч. Виливайте воду, у якій замочувалося зерно, лише в тому випадку, якщо вона брудна. Якщо ж вода чиста, варіть зерно прямо в ній.

Пророщена пшениця нормалізує обмін речовин, очищає мікрофлору кишок. При захворюваннях органів дихання та кашлі допомагає відвар із висівок. До складу пшеничного зерна входять: крохмаль та інші вуглеводи (50-60%), білки (від 10% до 20%), рослинні жири.

Варити пшеницю 2:00. При цьому важливо стежити за рівнем води – вона повинна прикривати пшеницю протягом усього часу варіння. За 15 хвилин до закінчення варіння посолити пшеницю, злити воду. Пшеницю артек варити 15-20 хвилин без замочування.

Отримана з зерен пшениці борошно використовується при випіканні хліба, виготовленні макаронних та кондитерських виробів. Пшениця також використовується як кормова культура, входить до деяких рецептів приготування пива та горілки, а також віскі.