На 30 серпня 2018 року зареєстровано 2 випадки ботулізму з 2 постраждалими. Основними причинами захворювань були вживання неякісних консервів домашнього приготування (огірки консервовані, мариновані гриби), а також в'ялена риба власного виробництва.31-Aug-2018

Ботулізм – Захворювання, що викликається бактерією botulinum. Вона виробляє нейротоксин, ботулотоксин, який і викликає захворювання.Ознаки ботулізму в консервах:

  1. здута кришка (вина цього гази – продукт життєдіяльності бактерій);
  2. помутніння в банку;
  3. бульбашки;
  4. пліснява.

01-Sept-2020

Так як визначити наявність бактерій ботулізму в консервах? Ознаки ботулізму у консервації – це здута банка, утворення бульбашок. Важливо, при завершенні терміну придатності, відразу ж позбавлятися консервів! Це досить рідкісне та дуже небезпечне захворювання.

Основні заходи профілактики захворювання ботулізмом: для консервування необхідно використовувати тільки свіжі фрукти та овочі, неприпустимо консервувати лежалі, зіпсовані плоди; необхідно ретельно мити овочі, плоди та гриби (при необхідності користуйтесь щіткою);