Після такого варіння рядки (зморшки) можна не лише відварювати до готовності, а й заморожувати для зберігання. Деякі дослідники рекомендують не обмежуватися попереднім одноразовим відварюванням.

Гриби, які плануєте відварити, можете нарізати чи залишити цілими, якщо невеликі. Далі опустіть їх у окріп і варі 15-20 хвилин. Відкиньте на друшляк, остудіть і заморозьте порціями, щоб можна було використовувати один раз.

«Свіжі сморчки спокійно зберігаються у холодильнику до тижня при температурі 1-2 градуси. Без холодильника – близько доби. Сушені спокійно пролежать два роки».

У свіжому вигляді сморчки містять отруйні речовини – гірометрин та метилгідразин, які можуть викликати у людини тяжке отруєння. Тому перед вживанням у їжу відварюйте сморчки і рядки не менше 15 хвилин у триразовому обсязі води, потім відвар злийте.