Як не заразитися паразитами від риби: в'яленою, солоною, копченою і навіть від ікри Отримати «подарунок» у вигляді глистів можна практично від будь-якої риби. Паразити водяться і в морській, і в річковій. Мешканці морів частіше заражені анізакідами – ці черв'яки викликають хворобу анізакідозу.
Так, у солоною оселедця часто виявляються згорнуті спіралькою ниткоподібні личинки анізакід – рибних гельмінтів. Як правило, ці личинки мертві і тому небезпеки людського здоров'я не представляють.
Така риба здатна заражати людей гельмінтозом, тому її потрібно вживати вкрай акуратно. Найлегше виявити оселедець, але потрібно враховувати фактор їх прозорості. Глисти згортаються в маленькі спіральки, які можуть перебувати у зябрах та на ітрі. У оселедця трапляються юні особини нематод та цестод.
Гельмінтози, що передаються людині через рибу Поширеними гельмінтозоонозами є: опісторхоз, дифілоботріоз, анізакідоз. Найбільш важким гельмінтозом, що передається людині з рибою, є опісторхоз, що викликається трематодою O.