Найчастіше заварюють сушені ягоди. Але свіжі теж для цього підходять, при цьому спосіб приготування настою не відрізняється.30 Oct 2019

Крім плодів для чаю можна використовувати листя, молоді гілки та квіти шипшини. У них також містяться вітаміни, дубильні речовини, флавоноїди, ефірні олії та інші корисні для людини речовини. Ці частини рослини краще не запасати на зиму, а заварювати свіжими.

Плоди багатьох видів шипшини їстівні у свіжому вигляді, а також у висушеному, у вигляді чаю (відвару). З плодів та пелюсток квітів шипшини готують багато харчових продуктів: сурогат кави, пюре, пасту, варення, повидло, мармелад, пастилу, компот, цукерки, кисіль, квас, наливку.

Крім великої кількості вітаміну С, у ягодах шипшини багато вітамінів групи В – тіамін, рибофлавін, фолієва кислота. Також є вітаміни С, РР, Е, К, А, дубильні речовини, фтор, хром, залізо, марганець, цинк, мідь, кальцій, калій, магній. Є яблучна, лимонна кислоти, пектини.