Бажано провести змішування у перші 10 днів від початку бродіння першого соку, щоб від довгого перебування на дні осад не почав розкладатися, погіршуючи смак вина. Якщо бродіння триває довше 45-50 днів, домашнє вино потрібно зняти з осаду.4 Mar 2017

Чи потрібно перемішувати при бродінні Домашнє вино перемішують лише перші кілька днів, поки воно знаходиться разом із мезгою. При цьому важливіше утоплювати мезгу в суслі, а не механічно перемішувати.

Додавати воду у вино потрібно безпосередньо перед або протягом перших 10-15 днів після початку бродіння. Внесення води на дозріванні або зберіганні призводить до псування напою, тому розбавлене вино обов'язково слід одразу ж випити, забродити повторно або стабілізувати спиртом, підвищивши міцність до 12-16%.

У середньому будь-яке фруктове (виноградне, вишневе, яблучне, сливове) вино бродить 20-45 днів, іноді потрібно до 65 днів.