Чи варто варити очищений буряк? Ні, шкірку знімати не бажано, інакше сік буде витікати протягом усієї варіння. Очищають шкірку коренеплоду тільки після того, як він вже готовий стати частиною смачних страв – тобто безпосередньо перед їх використанням.

Незалежно від способу приготування, буряк потрібно добре вимити, зрізати бадилля (якщо є) і трохи вкоротити хвостик. Буряк перед варінням не чистять. Якщо зняти шкірку, з буряка витікає сік. Овоч стане блідим і несмачним.

Якщо ж потрібно зварити буряк великого розміру, то її доведеться розрізати. Тоді при варінні більшість кольору піде у воду. Щоб цього не відбувалося, воду, в якій вариться буряк, необхідно підкислити.