Якщо печериці дрібні, слід ретельно протерти їх сухою серветкою — мити чи чистити необов'язково. З великих також необхідно прибрати землю, потім розрізати на 2-4 частини і зняти з капелюшків тонку шкірку. Ніжки можна або витерти сухою серветкою. Після цього гриби готові до вживання.

Капелюшок гриба акуратно чистять щіткою, відрізають кінчик ніжки. Після цього промивають під проточною водою. Підберезники, подосиновики. Капелюшок гриба потрібно відокремити від ніжки.

Так звані «спіднички» та темні платівки під капелюшком чіпати не варто – саме вони надають грибам характерного смаку. Однак сенс в очищенні капелюшка все ж таки є, коли гриби досягають 5 см у висоту. Зі збільшенням розміру шкірка потовщується, і гриби можуть вийти жорсткими.

Деякі продукти при контакті з водою починають швидше псуватися. Наприклад, це гриби та ягоди. Якщо на грибах сильні забруднення, їх потрібно промити, але це варто робити безпосередньо перед приготуванням. Гриби не варто надовго залишати у воді, тому що вони вбирають її, втрачаючи свою структуру.