Перед приготуванням потрібно правильно очистити маслюки. Шкірку з капелюшка маслюків потрібно обов'язково знімати. Масляниста шкірка капелюшка, при зіткненні з водою, дуже сильно набухає, вбираючи вологу. Через деякий час там з'являється клейка в'язкість, яка може зіпсувати всю страву.
Дуже маленькі молоді гриби можна не чистити. Промийте гриби під проточною холодною водою. Якщо намочити їх на самому початку, вони стануть слизькими, і прибрати шкірку буде дуже складно. Великі маслюки можна розрізати на кілька частин, а дрібні залишити цілими.
З маслюків на відміну від інших грибів потрібно зчищати плівку з капелюшка, інакше гриби будуть гіркими, а капелюшок жорстким. Для цього Вам знадобиться невеликий ніж та ємність із водою. Гриби не потрібно замочувати чи мити перед чищенням, інакше вони стануть слизькими і погано чиститимуться.
Справа в тому, що слизька плівочка на поверхні капелюшків маслюків не тільки захищає гриби від пересихання, а й збирає на себе радіацію, шкідливі речовини, сміття. Тому якщо ви переконані в екологічності місця збору, то плівку чистити необов'язково, досить просто видалити бруд із капелюшка.