Цвітну капусту слід чистити безпосередньо перед приготуванням. Якщо Ви поки що не збираєтеся готувати цвітну капусту та кладете її в холодильник, мити її не потрібно. Докладніше: як зберігати свіжу цвітну капусту.

У глибоку миску набрати холодної води, добре посолити (на 1 л води столова ложка солі) і опустити суцвіття на 20 хвилин. Якщо в капусті були комахи, то під дією такого соляного розчину вони спливуть на поверхню. Ретельно промити проточною водою.

Викладіть суцвіття капусти у киплячу воду. За бажання рідину можна посолити до смаку. Варіть капусту на середньому вогні 10-15 хвилин. Чим довше вона варитиметься, тим м'якше стане.

У кочнів цвітної капусти зрізають зелене листя і качан на 1 см нижче початку розгалуження суцвіть. Забруднені ділянки зіскаблюють ножем, а потім качан промивають під холодною водою. Цвітну капусту із сильно пошкодженими або забрудненими суцвіттями ділять на окремі кочешки.