На відміну від інших кріплених вин, портвейн не прийнято повторно закупорювати, а подавати його, як будь-яке вино, потрібно охолодженим.

Подання напою Червоний портвейн перед подачею слід охолодити до 18 градусів, а білий – приблизно до 10 градусів. портвейн може подавати не тільки як доповнення до їжі, але також як аперитив і діжестив. Найкраще розкривають ароматику цього напою келихи тюльпановидної форми.

Шкода портвейну При непомірному та регулярному споживанні викликає звикання, надає отруйну дію на організм. При тривалому вживанні спричиняє цироз печінки, руйнує мозок, вражає нервову систему. При частому вживанні портвейну погіршується загальний стан організму.

Портвейни відрізняються за своїми характеристиками від інших вин. Всі різновиди портвейнів мають багатий, інтенсивний і дуже стійкий аромат та смак з високим вмістом алкоголю (зазвичай від 19% до 22% об.). Існує величезна різноманітність за кількістю цукру (від 70 до 140 г/л) та кольором.