Перед першим застосуванням глиняний посуд миють, заливають водою (іноді до неї додають соду), поміщають у теплу духовку, поступово доводячи воду до кипіння, вимикають вогонь і залишають горщик до остигання. Потім глиняні горщики для запікання змащують зсередини жиром, олією.

Перед першим використанням можна замочити горщик або казан у прохолодній воді з-під крана. Вода має покривати глиняне виріб цілком. Щоб глина добре просочилася водою, залиште глиняний горщик чи іншу глиняний посуд у воді на годину.

Перед використанням нового посуду для запікання залийте холодною водою і витримайте її від 30 хвилин до однієї години. Посуд погано переносить різкі температурні перепади, тому не ставте нагріту посуд на холодну чи вологу поверхню. Використовуйте підставки з дерева або пробки.