Вітаміни: аскорбінова кислота, вітаміни групи В, вітамін Е і К, каротин і каротиноїди (ксантофіл, ксантофілепоксид, віолаксантин), що синтезуються в організмі вітамін А. Мікроелементи: барій, сірка, залізо, калій, кальцій, хром, мідь, марганець, алюміній, молібден.Apr 20, 2017

У народній медицині кропиву як додатковий засіб використовують у вигляді відвару або настою при захворюваннях шлунка та нирок, для лікування ран та при кровотечах, при анемії та авітамінозах, при м'язових болях та ревматизмі, для лікування шкірних захворювань та подагрі. Активно використовується кропива та у косметології.

Люди, які п'ють чай з кропивиможуть відчувати зниження артеріального тиску, що знижує навантаження на серце. Протизапальні властивості чаю з кропиви допомагають зменшити запалення в артеріях та кровоносних судинах, знизити рівень артеріального тиску та запобігти серцевим захворюванням.

Листочки та стебла кропиви забезпечені великою кількістю волосків із дивовижною будовою. Це фактично ємності з отруйною речовиною. Торкання до волосків призводить до відламування їх кінчиків. Подібно жалам комах вони проникають у шкіру, вражаючи її мурашиною кислотою, холіном та гістаміном.