Від котлет тефтелі відрізняють (або повинні відрізняти!) не лише форма, а й дві кулінарні ознаки. По-перше, на відміну від котлет тефтелі пануються тільки в муці, а не в панірувальних сухарях. Кращим борошном для тюфтель, якщо вони обсмажуються, служить рисова, на другому місці – пшенична.

Відмінності фрикадельок і тюфтель У фарш для фрикадельок на відміну від тюфтель додають тільки зелень та прянощі, рідше горіхи. У фарш для тюфтель додають крупи, овочі. Тефтелі смажать чи гасять, а фрикадельки варять у бульйоні, окропі або супі. Тефтелі на відміну від фрикадельок та котлет готують або подають у соусі.

Тефтелі виходять, якщо змішати фарш з рисом та цибулею, зробити з нього великі кулі та запекти в соусі. У тефтелі, На відміну від котлет, необов'язково додавати хліб: за технологією він потрібен, щоб утримати вологу у фарші, а так як тефтелі запікаються в соусі, особливої ​​потреби у цьому немає».