Риба в основному мешкає поблизу піщаного або піщано-листого дна. За допомогою довгих вусів на нижній щелепі вона змучує пісок морського дна, щоб знайти хробаків, ракоподібних та молюсків, Якими вона харчується. Сама ж барабулька стає здобиччю морських хижаків.

Барабулька віддає перевагу ділянкам з піщаним або піщано-листим дном. А харчуються вони хробаками, ракоподібними та молюсками, значно рідше мальками. Біля берега барабулька мешкає з весни та приблизно до середини жовтня.

Потрошити і чистити барабульку не обов'язково. Усередині неї ні жовчі, тому після приготування не з'явиться гіркуватого присмаку. Якщо султанка досягає розміру більше 15 см, потрібно видалити голову та плавці. Це допоможе зробити смак страви більш насиченою.

Луска велика і легко чиститься. За смаком барабулька делікатесна та ніжна риба, м'ясо відрізняється винятковими смаковими якостями. Ще вона цінується за свій особливий жир – він дуже ніжний, своєрідний до смаку і має чудовий аромат.