Харчуються зоопланктоном. До складу роду включають п'ять видів: європейський шпрот мешкає в морях Європи від Норвегії до Чорного моря, американський шпрот – на шельфі Патагонії, три інші види мешкають у водах Нової Зеландії і півдня Австралії – Тасманія, Басів протока.

Найчастіше для виробництва консервів.Шпроти в маслі» використовують салаку, який насправді оселедець, тільки дрібніший, балтійський підвид. А сьогодення шпроту інакше називають кілька балтійська. Крім шпроту балтійського існує ще шпрот чорноморський та інші. А от кільками є не тільки шпрот, а й тюльки.

1. Спочатку консерви «Шпроти в маслі» виготовлялися з балтійського шпроту (підвид європейського шпроту), потім під цією назвою стали виробляти також каспійську тюльку, салаку, молодь оселедця та іншу дрібну рибу.

Для виробництва рибних консервів використовують високоякісні рафіновані та дезодоровані рослинні олії — оливкова, кунжутна, арахісова, гірчична, соняшникова та бавовняна.