Продуценти (виробники) виробляють органічні речовини з неорганічних. Це рослини, а також фото- та хемосинтезуючі бактерії. 2. Консументи (споживачі) споживають готові органічні речовини.

– це сапрофіти (зазвичай, бактерії та гриби), харчуються органічними залишками мертвих рослин та тварин (детритом). Детритом можуть також харчуватися тварини (детритофаги), прискорюючи процес розкладання решток.

Це переважно зелені рослини (синтезують органічні речовини з неорганічних у процесі фотосинтезу), проте деякі види бактерій-хемотрофів здатні на чисто хімічний синтез органіки без сонячного світла. Продуценти є першою ланкою харчового ланцюга.

Ті, хто поїдають консументів першого порядку. До них відносяться м'ясоїдні або всеїдні тварини, які або харчуються тільки м'ясом або вживають і м'ясо, і рослини. Приклад: лисиця, лев, гепард.