Айва має загальнозміцнюючі, кровоспинні, антисептичні, сечогінні та в'яжучі властивості.. Вона застосовується при недокрів'ї, серцево-судинних захворюваннях, захворюваннях шлунково-кишкового тракту, дихальних шляхів, астмі. Айва сприятливо впливає на психіку – бадьорить, покращує настрій.

Айва містить клітковину та кілька важливих вітамінів та мінералів, що робить її впевненим доповненням практично до будь-якої дієти. Так, айва містить помірну кількість вітаміну С і міді, а також невелику кількість вітамінів групи В, заліза, калію та магнію, але при дуже невеликій кількості калорій!

В айві міститься безліч корисних речовин: глюкоза, пектинові сполуки, фруктоза, солі калію, заліза, кальцію, фосфору та міді, а також вітаміни А, В, С, Е та РР. До того ж, в ній міститься велика кількість антиоксидантів, які допомагають при стресі та сильній розумовій напрузі.

Зітріть з айви пушок, зніміть шкірку ножем-економкою. Тяжким гострим ножем розріжте плід на чотири частини і виріжте серцевину, намагаючись видалити всі білі крупинки. Готувати айву можна, як яблука, лише вдвічі довше.