Марганцівка для насіння та бульб 2%-ний – допоможе знезаразити насіння моркви, кропу, капусти, перцю та баклажанів. Зазвичай достатньо 20 хвилин потримати насіння в розчині, а потім ретельно промити їх у чистій воді. Як альтернативу можна використовувати 1%-ний перекис водню (1 год. л.

Для протруювання насіння можна використовувати 2-3% розчин перекису водню, попередньо нагрітий до 38-40оС, де насіння витримують протягом 7-8 хвилин. Багато садівників насіння помідорів протруюють у розчині борної кислоти (0,2 г на 1 л води) або мідного купоросу (0,1 г на 1 л води).

Чим замінити марганцівку? Антисептик має унікальні якості, але невміле його застосування небезпечне для життя. Тому нерідко перевага надається безпечнішим засобам, наприклад, розчину хлоргексидину, фурациліну.

Перекис водню, як перманганат калію, — сильний окислювач. Рідина має бути за обсягом не менше, ніж насіння. Розчин перекису водню потрібно прогріти до 35-40 ° С і відразу всипати насіння на 5-10 хв, постійно перемішуючи.