Небезпека м'яса козулі може виявлятися у способі його придбання. Мисливський трофей, м'ясна продукція, куплена з рук мисливців і не пройшла ветеринарну перевірку, здатна зробити сюрприз у вигляді яєць гельмінтів, шкірних паразитів, збудників внутрішніх інфекцій.

М'ясо козулі можна тушкувати, смажити, варити, запікати у фользі. Рекомендується замаринувати його в оцті зі спеціями, цибулею або часником. Дуже соковитими вийдуть домашні котлети з косульйого м'яса. При смаженні шматки м'яса можна натирати лимонним соком, часником або запашними травами.

Саркоцистоз -хронічне паразитарне захворювання диких птахів, рептилій, ссавців (козулі, олені, кабани, зайці), а також людину. Характеризується ураженням скелетної м'язової тканини, включаючи м'язи язика, глотки, стравоходу та внутрішніх органів.