Чому надлишок вівсянки шкідливий? Якщо вживати занадто багато вівсяної каші (більше однієї порції на день і протягом тривалого часу без перерви), то організм почне відчувати дефіцит кальцію. У вівсянці є особлива речовина – фітинова кислота, яка загальмовує засвоєння кальцію в кишечнику.

Через таніни, якими багаті чай і кава, може гірше всмоктуватися залізо. А фітинова кислота, що міститься в нашій улюбленій вівсянці, здатна знижувати засвоєння магнію, цинку та кальцію. З цими недружніми речовинами легко боротися: багато з них зникають після замочування та термічної обробки продуктів.

За словами лікаря, вівсянка допомагає підтримати в нормі рівень холестерину за рахунок бета-глюкану та рівень глюкози в крові, а також знизити ризик захворювання серцево-судинної системи. При регулярному вживанні вівсяний каші уповільнюється засвоєння поживних речовин у кишечнику, а також добре очищується цей орган.

Часте вживання такої вівсянки загрожує виведенням кальцію з організму, деформацією кісток, появою остеопорозу та зайвої ваги. Розглядаючи переваги та недоліки їжі швидкого приготування, не можна обминути користь і шкоду кукурудзяних і гречаних. пластівців.