За смаком м'ясо кита дуже схоже на яловичину, проте відрізняється вираженим запахом риб'ячого жиру. За кольором воно яскраво-рожеве. М'ясо китів йде на приготування сосисок, сардельок, котлет, паштетів, холодця та інших м'ясних страв. Дуже часто китове м'ясо використовують у консервах.

Міжнародні природоохоронні організації домоглися від ООН рішення щодо заборони китобійного промислу. Видобуток китів у незначній кількості дозволявся лише корінним народам Крайньої Півночі (ескімосам, алеутам, чукчам та іншим), для яких м'ясо китів – важлива складова їхнього традиційного раціону.

🐋 М'ясо кита купити у Москві: ціна за 1 кг китового м'яса від 1325 руб – інтернет-магазин Дикоїд

Готують мантак так: шар шкіри кита з салом приноситься додому і негайно нарізається на невеликі шматочки, які зберігатимуть у холодильнику. Чукчі спокійно вживають мантак і у сирому вигляді, проте роки гастрономічних експериментів внесли корективи і до цього рецепту.