Сайда На відміну від сестер-тріскових у сайди більш витягнуте тіло. Є якщо готувати сайду, то сумнівів не буде, що в сковороді чи каструлі саме риба – її видасть характерний запах. М'ясо у сайди не сніжно-біле, а легкого сірого відтінку.

Тіло витягнуте, має 3 спинні і 2 анальні плавці. Бічна лінія, чітко видима світла смуга, проходить паралельно спині. Забарвлення верхньої частини чорнувате, що переходить з боків у сріблясто-білий колір на череві. У дорослих риб нижня щелепа трохи видається вперед.

Вона – один із рекордсменів серед морських риб за рівнем калію, такого важливого компонента для нормальної роботи серця. Вона також багата фосфор, кальцій, цинк, марганець, мідь, магній, селен. Калорійність 100 г сайди становить лише 92 ккал.

Тріска покрита дуже дрібною лускою, що легко відстає від шкіри. Пікша має більш щільну та більшу луску. Відсутність луски – ознака продукції неналежної якості, оскільки на виробництвах тріскових риб не чистять від луски.