Справді, регулярне споживання білого хліба підвищує ризик розвитку цукрового діабету та ожиріння. Але це стосується людей, які ведуть малоактивний спосіб життя. Справа в тому, що білий хліб володіє дуже високим глікемічним індексом – тобто при його вживанні цукор у крові різко підвищується.

Пояснюється це тим, що дріжджі, що містяться у свіжому хлібі, все ще активні і можуть викликати бродіння, пригнічувати нашу мікрофлору, викликаючи перераховані вище симптоми. Насправді дріжджі гинуть при певній температурі і вже після остигання не можуть завдати істотної шкоди організму.

Білий хліб – це не повільні вуглеводи, швидше за це швидкозасвоюваний цукор з високим глікемічним індексом, який викликає сплеск інсуліну та гіпоглікемії. Глікемічний індекс вказує вплив їжі на рівень глюкози у крові протягом двох годин після його прийому.

– Надмірне вживання білого хліба з пшеничного борошна тонкого помелу може призвести до ожиріння. Особливо якщо є його з варенням, медом, арахісовою або шоколадною пастою, олією, ковбасою. У той же час корисні продукти, такі як овочі та пісне м'ясо, дозволяють їсти хліб як здорове перекушування.