Сосиска (від фр. saucisse) – ковбасний виріб, який виготовляється з рубаного вареного м'яса або його замінників. Являє собою маленьку ковбаску, однак, на відміну від звичайної ковбаси, вживається в їжу, як правило, після деякої термічної обробки (варіння, смаження).

Сосиски від докторської ковбаси відрізняються насамперед діаметром та довжиною. У докторський ковбасі більше діаметр, як і довжина. Сосиска ж, за логікою, повинна поміщатися в посуд для варіння, тому вона більш "компактна".

Походить від франц. saucisse «сосиска», З лат. salsicia – те саме, з лат. salsus «солоний», далі від sal «сіль» (сходить до праїндоєвра.

Сосиски і сардельки піддають термообробці на виробництві, як і варену ковбасу. Тому їх можна вживати у «сирому», тобто холодному вигляді: їх уже приготували. Але у гарячому варіанті вони зазвичай смачніше: при тепловій обробці жир, що міститься в них, розтоплюється, та сосискисардельки стають соковитішими.