Між колбою і стінкою термоса знаходиться простір, що максимально перешкоджає тепловіддачі. Цей простір може бути заповнений вакуумом або повітрям. У зв'язку з цим, термоси поділяються на вакуумні та повітряні. Вакуум для цього підходить набагато краще – його теплопровідність нульова..

Вакуумне виглядає краще, оскільки тепловіддача в ньому нульова. Отже, і тепло він зберігає довше. Але необхідно пам'ятати, що один необережний рух – і БАБАХ! Вакуумний термос перетворюється на елегантний повітряний аналог.

Корпус та внутрішня колба термоса, виготовлені з металу, не тільки прослужать довше пластикового/скляного, але також краще протистоять випадковим ударам та зберігають свою цілісність. До того ж внутрішня колба з нержавіючої сталі краще і довше за скляну зберігає тепло.

Але найвдалішими виявилися метал та скло. Скляні та металеві колби довше зберігають необхідну температуру і не переймають запахів продуктів, що знаходяться в них. Адже дуже часто після зберігання у пластиковому термосі кави, якщо після цього налити в неї чай, то запах кави нікуди не подінеться.