Чим крупніший помел – тим повільніше проходитиме екстракція, яка і формує смак кави. Великий помел підійде для тривалого заварювання. Але тут важливо не вичавити із зерна все, що тільки можна, інакше у нас вийде дуже щільна, гірка і несмачна кава.

Потрібно пам'ятати, що надто дрібний помел підійде для найшвидшого заварювання, інакше є ризик отримати несмачну чашку. Чим більший помел, тим повільніше проходить екстракція, надто великі частки кава підходять для тривалого заварювання.

Налаштування ступеня помелу кави в кавомашині Основне правило в зернових автоматах: помел впливає насамперед на насиченість і інтенсивність смаку. Чим дрібнішетим найбільш яскраво виражені всі відтінки, закладені у зерні. Якщо у зерні більше гіркоти, зі зменшенням помелу вона переважатиме ще сильніше.

Оптимальний розмір помелу – Середній, не надто дрібний і не великий. Для еспресо-машин ступінь помелу потрібно трохи дрібніше, ніж середній. Він так і називається – еспресо-помел і може налаштовуватись кілька разів на добу. Зміна температури, вологості у приміщенні, зміна сорту зерен потребує деталізації налаштування.