Совіньйон Блан з'явився шляхом природного схрещування лози Трамінер з виноградним сортом Шенен Блан, а Каберне Совіньйон вийшов як гібрид білого винограду Совіньйон Блан та червоновинної лози Каберне Фран. Батьківщина совіньйонів – французька провінція Бордо.

Вина з каберне часто описують як повнотілі. Високий вміст танінів – головне відмінність каберне совіньйон від ніжного мерло, з яким він часто виступає у блендах як гармонійна пара. Взагалі у блендах каберне совіньйон надає вин так звану структуру смаку.

Кабернесовіньйон (Фр. Cabernet Sauvignon) – сорт винограду, що використовується для виробництва червоних вин. Кабернесовіньйон з'явився у XVII столітті у Бордо як результат схрещування Каберне Фран та Совіньйон Блан.

Каберне містить менше цукру і має більш насичений колір, ніж Мерло. Якщо порівнювати вино Каберне Совіньйон і Мерло, то перше відрізняється яскравішим, сильнішим смаком. Друге — напій з вираженою "структурою", що не поступається багатством букета, але має набагато м'якший і легкий смак.