Назва матьє походить від голландського слова "Meisjes". Так називають жирну неполозрелую оселедець, спійману в кінці червня (але не раніше 24 червня).

Оселедець ловлять у період з кінця травня до початку липня у Північному морі, суворо до сезону розмноження. В цей час "МатіасНадзвичайно жирна (більше 15%), молока та ікра ще не розвинені. Для посолу готують не міцний розсіл, від цього смак оселедця виходить дуже м'яким.

Відразу домовимося про терміни: оселедець – це сама риба, а оселедець — це вже солона оселедець. Тому в морозиві вигляді ви купуєте оселедець, а засоливши її, радієте вже оселедця.

Оселедець Матіас – слабосолоний рибний продукт, приготовлений у дубових бочках за традиційним голландським рецептом. Молодий норвезький оселедець, готовий до вживання, заморожений і поставляється в упаковках вагою близько 1 кг. Відразу після розморожування оселедець Матіас можна використовувати для приготування улюблених страв.