Різниця в тому, що окіст – це ціле стегно тварини, як правило, йому надають овальну, трохи витягнуту форму. А шинка – це м'якоть, зрізана з стегенця. М'ясо може бути приготовлене різними способами: сиров'яленням, копченням, запіканням та іншими. Іноді можливо навіть поєднання способів.Jan 15, 2022

Буженіна – це свіжий окіст, запечений зі спеціями. Спочатку з стегенця по можливості видаляють кістку. При цьому намагаються не робити багато надрізів, щоб зберегти м'якоть цілістю. Особливо важливо зберегти незайману верхню частину стегенця із жиром.

Шинка (ветшина, від старих; протипол. свіжина, свеженіна) – просолений і прокопчений свинячий окіст, або рідше передня лопатка; коптять та інші частини, наприклад, ребра; буває також шинка оленя, з індички, курки та ін.

Її готують як із цілих шматків м'яса, так і з великорозмеленого фаршу, формуючи у вигляді ковбас або батонів. У склад шинки входять соєві білки, харчові фосфати, крохмаль, ароматизатори та підсилювачі смаку.