Девзіра, на відміну від звичайного рису, у будь-якій страві збільшується у 7 разів, тому вбирає набагато більше жиру, води, а головне, спецій, Тому він стає чудово смачним, увібравши в себе аромати і смакові відтінки всіх інших продуктів.

Девзіра – збірна назва групи сортів слабошліфованого рису, об'єднаних загальними ознаками. Найчастіше використовується при приготуванні середньоазіатського, зокрема таджицького та узбецького плову.

Спочатку Мал перебирають, у ньому цілком можуть потрапити дрібні камінці та насіння бур'янів. Потім рис потрібно обов'язково промити у 3-5 водах, щоб змити рожеву пудру. Промитий рис Девзіра стає майже білим, з ледь помітною янтарною жовтизною.

Бурий рис Мал – мабуть, самий корисний вигляд рисутому що зберігається його оболонка, а отже, і всі цінні речовини. Такий Мал складніший у приготуванні, варити його потрібно на півгодини довше, зате це дійсно корисний для організму сорт рису, який рекомендують усі дієтологи.