Керамічні ножі бувають двох видів: з чорними та білими лезами. Крім кольору, вони відрізняються ціною та якістю. Чорні керамічні леза набагато міцніші і, відповідно, дорожчі за своїх білих побратимів. Саме їх найчастіше можна побачити у руках професіоналів.
вони не іржавіють; їх легко мити – за рахунок рівномірної структури вони гладкіші, ніж металеві ножі; вони легші; не залишають присмаку та екологічно чисті.
Керамічним ножем не можна різати тверді, жорсткі та дуже щільні продукти на кшталт заморожених напівфабрикатів, м'яса чи риби з кістками.
Основне відмінність полягає у матеріалі. Для виготовлення керамічного ножа використовується цирконій, а сталевого – різні види сталей чи його сплавів коїться з іншими елементами. Сталевий ніж дешевше, гнучкіше і витриваліше керамічногоале вимагає періодичного заточування і може надавати продуктам запах металу.